top of page

EEC - LTIS

EEC

Cătălin BĂDĂNĂU
Centre Exams Manager - EEC

European Examinations Centre (EEC) este o instituție autorizată de departamentul Cambridge English Language Assessment din cadrul Universității din Cambridge - Marea Britanie - să furnizeze în România, examenele de certificare a cunoștintelor lingvistice pentru limba engleză. Lansat oficial în România la finele anului 2011, European Examinations Centre (EEC) și-a inițiat activitatea la începutul anului 2012, înregistrând până în prezent un număr de peste 4.000 de candidați.

Examenele de certificare a cunoștintelor lingvistice furnizate de European Examinations Centre (EEC) sunt conform procedurilor internaționale, în condiții și la standarde de calitate identice cu orice alt centru de examinare. 

Raluca-Andreea COSTAN
Coordonator program - LTIS

Începând cu anul școlar 2012-2013, la nivelul Liceului Teoretic Ioan Slavici – Panciu (LTIS) a fost inițiat programul de pregătire în vederea obținerii certificatului internațional de limbă engleză sub coordonarea domnișoarei Raluca-Andreea COSTAN, profesor de limbă engleză în cadrul Catedrei de Limbi Moderne a instituției. La scurt timp după acest demers, Liceul Teoretic Ioan Slavici dobândește statutul (neoficial) de centru de pretestare și examinare Cambridge, în cadrul său desfășurându-se două sesiuni propriu-zise de examinare în vederea obținerii certificatului internațional de limbă engleză. Din 15 septembrie 2014 Liceul Teoretic Ioan Slavici este atestat oficial ca Centru de pregătire, pretestare și examinare Cambridge. Cursurile de pregătire din cadrul programului se desfășoară sub îndrumarea profesorilor de limbă engleză Raluca-Andreea COSTAN și Alina-Raluca STAN din cadrul Catedrei de Limbi Moderne a instituției. 

Cadrul Comun European de Referință pentru limbi
Cambridge English

Categoriile de examen Cambridge ale EEC-LTIS

 

1.  KET (Key English Test) este un examen care iți recunoaște abilitatea de a te descurca cu engleza de zi cu zi (atât vorbită cât și scrisă) la un nivel de bază. El este un examen de nivel A2 pe Scala Comună Europeană de Referință pentru Limbi a Consiliului Europei. Examenul cuprinde 3 probe: Reading and Writing (70 min.), Listening (30 min.) și Speaking (8 – 10 min.).

 

2. PET (Preliminary English Test) este un examen pentru persoanele care pot utiliza engleza de zi cu zi atât scris cât și vorbit la un nivel intermediar. El este un examen de nivel B1 pe Scala Comună Europeană de Referință pentru Limbi a Consiliului Europei. Examenul cuprinde 3 probe: Reading and Writing (1h și 30 min.), Listening (30 min.) si Speaking (10-12 min.).

 

3. FCE (First Certificate in English) este un examen pentru persoanele care pot utiliza engleza de zi cu zi atât scris cât și vorbit la un nivel intermediar, care necesită competențe lingvsitice complete. El corespunde nivelului B2 pe Scala Comună Europeană de Referință pentru Limbi a Consiliului Europei. Examenul cuprinde 5 probe : Reading (1 oră), Writing (1 oră și 20 de min.), Use of English (45 min.), Listening (40 min.) și Speaking (14 min.).

 

4. CAE (Certificate in Advanced English) este un examen pentru persoanele care au un nivel avansat de cunoștințe de limbă engleză și care corespunde nivelului C1 pe Scala Comună Europeană de Referință pentru Limbi a Consiliului Europei. Examenul cuprinde 5 probe: Reading (1h și 15 min.), Writing (1h și 30 min.), Use of English (1h), Listening (40 min.) și Speaking (15 min.).

 

5. CPE (Certificate of Proficiency in English) este un examen pentru persoanele care au un nivel avansat de cunoștințe de limbă engleză și care corespunde nivelului C2 pe Scala Comună Europeană de Referință pentru Limbi a Consiliului Europei. Examenul cuprinde 5 probe: Reading (1h și 30 min.), Writing (2h), Use of English (1h și 30 min.), Listening (aproximativ 40 min.), Speaking (19 min. pentru fiecare pereche formată din 2 candidați).

 

 

Printre companiile care recunosc certificatul CPE se numără 3M, Adidas, Coca-Cola, British Airways, Carrefour, Colgate-Palmolive, Deutsche Bank, Dell, Ericsson, Disney, Rolls-Royce, World Bank, Vodafone, Texaco, Toyota, Hewlett-Packard, Microsoft.

bottom of page